Sähkömarkkinoiden osapuolet
Sähkö tuotetaan voimalaitoksissa ydin-, vesi- ja tuulivoimalla sekä eri polttoaineilla. Suomesta löytyy noin 150 sähköä tuottavaa yritystä ja noin 400 voimalaitosta. Voimalaitoksista yli puolet on vesivoimalaitoksia. Eduskunnan parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea (PEIKKO) julkisti lokakuussa 2014 Energia- ja ilmastotiekartta 2050 -raporttinsa, jossa Suomi tavoittelee kasvihuonepäästötöntä energiantuotantoa vuonna 2050. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää muutoksia voimalaitoksiin, jotka käyttävät polttoaineenaan kivihiiltä, maakaasua tai turvetta. Käytännössä kyseisistä polttoaineista pitäisi luopua vuoteen 2050 mennessä tai huolehtia polttamisessa syntyvän hiilidioksidin talteenotosta.
Voimalaitoksilta sähkö siirtyy koteihin ja muihin sähkön käyttöpaikkoihin kanta- ja jakeluverkkoa pitkin. Sähkönsiirrosta kantaverkossa vastaa vuonna 1996 perustettu Fingrid Oyj. Kantaverkossa sähkö siirtyy tuottajilta sähkönsiirto- ja teollisuusyrityksille, kuten TLS Verkko Oy:lle. Suomessa on noin 80 sähkönsiirtoyhtiötä, jotka vastaavat jakeluverkon rakentamisesta ja kehittämisestä, sähköverkoston kunnosta ja asiakkaille toimitettavan sähkön laadusta. Sähköverkkoliiketoiminta on luonteeltaan luonnollinen monopoli, koska päällekkäisiä tai ristikkäisiä verkkoja ei ole taloudellisesti kannattavaa rakentaa. TLS Verkko Oy toimii Länsi-Lapissa osittain neljän kunnan alueella. Alueemme rajoilla toimivat myös Tornion Energia Oy, Muonion Sähköosuuskunta, Rovakaira Oy ja Tenergia Oy
Monopoliaseman vuoksi toimintamme on tarkoin valvottua ja edellyttää erillisen verkkoluvan Energiavirastolta. Energiavirasto laskee sähkönsiirrolle sallitun tuoton, jonka perusteella yhtiöt määrittelevät siirtohinnat. Sähköyhtiönä voimme kuitenkin ostaa sähköenergian keneltä tahansa sähkönmyyjältä, joka hankkii sähköenergian pohjoismaisesta sähköpörssistä.